De creditcard is met de komst van het internet nog interessanter en aantrekkelijker geworden. Hele volksstammen kopen producten en diensten online en zelfs de supermarkt levert tegenwoordig via het web. Het is een interessante ontwikkeling. Maar ook een ontwikkeling die vraagt om oplettendheid van de consument. Want voor online aankopen is een creditcard nodig. En deze creditcard laat een 'footprint' achter. Daarnaast is de creditcard toch wel redelijk fraudegevoelig wanneer de gegevens 'openbaar' worden.

 

 

De anonieme creditcard

De anonieme creditcard is eigenlijk geen creditcard. Het is een betaalkaart die werkt op de transactiesystemen van bijvoorbeeld VISA of MasterCard. Deze link zorgt ervoor dat veel consumenten de betaalkaart een 'creditcard' noemen. Wanneer een creditcard anoniem is, en dus niet op naam staat, dan zijn er aan het gebruik (vanzelfsprekend) een groot aantal restricties verbonden.

 

Zo is het bij de anonieme creditcard over het algemeen niet mogelijk om gebruik te maken van een kredietfaciliteit. Dit maakt van deze betaalkaart eigenlijk meer een soort prepaid oplaadkaart met VISA of MasterCard services.

 

 

De prepaid creditcard

Eigenlijk heeft een prepaid creditcard alleen maar voordelen. Zo kan de houder van de kaart nooit meer uitgeven dan er aan tegoed op de kaart is bijgeschreven. De kosten van de kaart zijn relatief laag. Wanneer men de kaart 'kwijt' is, wordt het risico daarmee dan ook klein. Het ontbreken van een toetsing en registratie bij het BKR is voor veel consumenten misschien wel een van de grootste voordelen.

 

 

Waar kan ik een anonieme creditcard aanvragen?

Er zijn binnen en buiten Europa, dus ook in Nederland, een aantal partijen die een prepaid creditcard aanbieden. Western Union biedt een prepaid creditcard. Maar ook partijen als Moneybookers zijn al geruime tijd op de Nederlandse markt actief.