De explosieve groei in het aantal online winkels en webshops zorgt ervoor dat steeds meer consumenten aankopen op internet doen. Zelfs de reguliere detaillist biedt tegenwoordig in veel gevallen de mogelijkheid online aankopen te doen. Hoewel betaalsystemen als iDeal erg veel worden gebruikt heeft nog steeds het betalen via een creditcard de voorkeur.

 

Wanneer een online aankoop is gedaan wordt er gevraagd een volledig NAW profiel in te voeren. Hieruit blijkt wie de creditcardhouder is en wat zijn woonplaats is. Ook moet regelmatig de geboortedatum als extra verificatiemiddel worden ingevoerd. Met deze informatie kan altijd worden bekeken of er eventueel misbruik van de creditcard is gemaakt.

 

 

De creditcard info

Op de creditcard staan een aantal gegevens. Deze gegevens geven het unieke karakter van de betaalkaart aan. Zowel de gegevens op de voorkant als enkele cijfers op de achterkant van de kaart moeten worden doorgegeven in het aankoopformulier.

 

 

De verificatie

Wanneer de gegevens zijn ingevoerd wordt er direct en dus real time een verificatie uitgevoerd. Hierbij worden de creditcard gegevens zelf en het saldo op de kaart bekeken. Wanneer beiden klopt wordt er een akkoord gegeven. In geval één van beiden niet klopt volgt een foutmelding in het scherm.

 

 

Fraude en onvoorzichtigheid

Omdat de kaartgegevens door iedereen ingevoerd kunnen worden is de creditcard voor internetaankopen behoorlijk fraudegevoelig. Echter, uitvoering en achterhalen van de waarheid zijn twee verschillende dingen. Door de digitale 'footprint' die de gebruiker van de computer achterlaat, wordt duidelijk zichtbaar wie de aanvraag heeft gedaan van welk adres. Bruikbaar is het dus allerminst.