VISA card en MasterCard zijn de in Nederland meest bekende creditcard maatschappijen. Deze maatschappijen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de creditcard omzet die in Nederland plaatsvindt. Daarmee is de informatie die bij deze maatschappijen voorhanden is groot. Een gegeven waar u zich bewust van moet zijn.

 

 

De creditcard als betaalmiddel

Lange tijd was de creditcard slechts een verlengstuk van de betaalpas die werd verstrekt door de huisbank van de consument. Daar waar de betaalpas direct gekoppeld is aan de bankrekening die de klant aanhoudt bij de bank, is bij de creditcard sprake van een kredietfaciliteit die gekoppeld is aan de card. Er hoeft dus geen geld op de rekening te staan, zolang er maar ruimte is binnen de kredietfaciliteit.

 

De creditcard is een ideaal betaalmiddel in winkels en restaurants. Omdat u geen contant geld op zak hoeft te hebben. De creditcard kan daarbij op twee manieren worden afgelost. Direct door gebruik te maken van een afschrijving van de betaalrekening binnen 30 dagen na afschrijving van het bedrag, dan wel door betaling in termijnen. Met name deze termijnbetaling kent een vervelend staartje; de rentevergoeding is zeer hoog en komt in de buurt van het maximaal te berekenen kredietpercentage.

 

 

De creditcard om geld op te nemen

De creditcard kunt u ook gebruiken om in de pinautomaat geld op te nemen. Dit is alleen erg af te raden. De kosten van opname zijn hoog en u gebruikt op deze manier eigenlijk uw creditcard op een manier die niet de bedoeling is. Een creditcard is een betaalkaart, geen pinpas. Mocht u toch een opname willen doen met uw creditcard dan kan dat vanzelfsprekend, maar zoals reeds aangegeven zijn hier hoge kosten aan verbonden.

 

 

De creditcard voor online aankopen

Steeds vaker wordt de creditcard gebruikt om online aankopen te doen. Makkelijk en snel. U voert uw gegevens en de creditcard info in op de daarvoor bestemde plaatsen en de aankoop wordt direct geregeld.

 

Het plezierige aan aankopen die u doet met een creditcard is dat deze over het algemeen, en bij normaal gebruik, verzekerd zijn van fraude en misbruik. Dit zal wel moeten worden aangetoond en de afdeling veiligheidszaken van de creditcardmaatschappij zal hier meer over willen weten, maar verzekerd is de aankoop in ieder geval. Dit maakt fraude - waar u niets aan kunt doen, laat dat even heel duidelijk zijn - een risico wat u gezamenlijk draagt en niet meer alleen. Een geruststellende gedachte.