Creditcards zijn in trek. Het is de basis van het internationale en online betalingsverkeer. Maar in Nederland is het aanvragen (en krijgen) van een creditcard niet altijd even gemakkelijk. Dit heeft te maken met de verplichte kredietwaardigheidstoetsing die banken (tot voor kort de enige partij die een creditcard mocht verstrekken) moeten doen voordat zij een krediet (en dus ook een creditcard) mogen verstrekken.

 

Wanneer u toch echt een creditcard nodig heeft zijn er verschillende mogelijkheden. Hiervoor moet u vaak wel over de grens van het bekrompen Nederland kijken. Want niet alle landen werken op dezelfde manier als Nederland. In Zwitserland bijvoorbeeld kunt u (net als in Scandinavië, delen van Amerika en Luxemburg) 50% van uw gestalde vermogen aan kredietlimiet op uw creditcard krijgen. Deze creditcard heeft als uitgevende instantie gelijk als in Nederland VISA of MasterCard.

 

Heeft u geen vermogen of bent u niet bereid dat te blokkeren? Ook dan zijn er over de landsgrenzen heen voldoende mogelijkheden. U kunt dan kijken naar landen waar het nationale betalingssysteem gebruik maakt van de systemen van VISA. VISA levert namelijk niet alleen creditcards, het heeft ook een geheel betalingssysteem. Wanneer dit wordt gebruikt voor betalingen in een land is het mogelijk een creditcard van VISA te ontvangen tegen de geldende regels van de uitgevende instantie. Zo bestaan in landen als Italië, Spanje, Cyprus en vrijwel het gehele Oostblok banken en financieringsinstellingen die op naam van deze bank een VISA card uitgeven. Deze landen hebben nimmer gehoord van het Nederlands BKR en zullen dus ook niet toetsen. Wat er wel zal gebeuren is dat er een vorm van zekerheid gevraagd wordt. In de meeste gevallen resulteert dit in een aan uw bankrekening gekoppelde VISA card of een Prepaid VISA card.

 

De Prepaid VISA card (of MasterCard) is de laatste tijd zeer in trek. U stort een bedrag op de kaart en alleen dit bedrag kunt u gebruiken. Tegoed op? Dan kunt u weer opladen. U betaalt over het algemeen alleen voor de aanschaf van de kaart en het gebruik is gratis. Handig toch.