De creditcard is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hij wordt gebruikt om dagelijks boodschappen mee te betalen maar ook om te betalen in winkels en restaurants. En online is er naast PayPal slechts één echte betaalmogelijkheid: de creditcard.

 

Van oorsprong is de creditcard een betaalkaart die gekoppeld is aan een kredietfaciliteit. Deze kredietfaciliteit geeft ruimte om tot een bepaald vooraf overeengekomen bedrag een roodstand te fingeren. Deze roodstand kan direct worden ingelost waardoor kosten en rente wordt beperkt, maar de roodstand kan ook in de vorm van een krediet over langere periode worden terugbetaald.

 

Omdat een creditcard gezien wordt als een krediet wordt voor de afgifte een toetsing gedaan naar de kredietwaardigheid van de aanvrager. Deze toetsing vindt plaats bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Aan de hand van de verkregen informatie en het inkomen van de aanvrager wordt gekeken wat de maximale kredietlimiet op de kaart mag zijn.

 

Er zijn meerdere aanbieders van creditcards. MasterCard, VISA card, American Express zijn de grootste creditcard maatschappijen. Deze creditcardmaatschappijen bieden hun label aan bij meerdere financiële partijen. Op deze manier kan bijvoorbeeld een bank haar klanten een extra service bieden in de vorm van een creditcard met het logo van de huisbank.

 

Mensen met een negatief BKR verleden, dat een reden is de creditcard af te wijzen, kunnen sinds kort terecht bij aanbieders van prepaid creditcards. Toets in de zoekmachine het woord 'prepaid creditcard' in en u ziet de aanbieders naar voren komen. Bekijk goed wat de kosten zijn die u in rekening worden gebracht voordat u een keuze maakt. De kosten van prepaid creditcards variëren enorm.