Een creditcard is een internationaal bekendstaand betaalfenomeen. Met een creditcard kunt u over de hele wereld in winkels, bij tankstations, restaurants en op het internet betalingen verrichten. Het principe van de creditcard is dat u een krediet per kaart heeft. Dit krediet zorgt voor een bestedingslimiet.

 

Kenmerkend voor een creditcard is dat u nadat u een betaling gedaan heeft een factuur ontvangt van de creditcard uitgevende instantie ter grootte van de uitgaven. Kunt u niet ineens betalen? Geen probleem! U kunt ook aflossen in termijnen.

 

Met de komst van het internet en het internationaal 'zakendoen' is het ook voor particulieren steeds aantrekkelijker geworden een creditcard in bezit te hebben. Via bijvoorbeeld handelssites als eBay en Alibaba kunnen goederen over de hele wereld besteld worden en beperkt men zich niet meer uitsluitend tot Nederland als leverancier van de, vooral, luxe spulletjes.

 

De grootste creditcard uitgevende instellingen zijn VISA, MasterCard en American Express. Alledrie deze kaarten zijn internationaal erkend en bekend. U kunt met een kaart van een van deze uitgevende instellingen vrijwel overal betalingen verrichten. Een verschil tussen de creditcard en het bankpasje van uw bank is dat uw bankpasje behoort bij uw betaalrekening en de creditcard puur en alleen een faciliteit biedt.

 

Omdat bij een creditcard sprake is van een kredietfaciliteit staat de kaart met bijbehorende limiet geregistreerd bij het BKR in Tiel (ja, daar heb je ze weer). Hierdoor is het voor veel Nederlanders niet mogelijk een creditcard aan te vragen. Een oplossing in deze situatie kan de prepaid creditcard zijn die door verschillende uitgevers wordt aangeboden. Voor meer en verdere informatie over de prepaid creditcard kunt u het artikel over de prepaid creditcard op deze website lezen.

 

Wat kunt u met een creditcard? Betalingen verrichten en aankopen doen. U krijgt naast de kaart een pincode welke u dient in te toetsen bij het betalen. Online bij betalingen kunt u natuurlijk geen pincode intoetsen. Hiervoor is als controlemiddel ingevoerd dat u de driecijferige code op de achterkant moet doorgeven alsmede een grote hoeveelheid aan persoonlijke informatie die over het algemeen alleen u weet.